Locatie

Blikveld slaat dit jaar zijn tenten op in Wortegem-Petegem, in het hart van de Vlaamse Ardennen. We verwelkomen jullie graag in het complex van de oude cichoreifabriek ‘DE LELIE’ in Petegem a/d Schelde.

De cichoreifabriek ‘de Lelie’, gelegen aan de rand van het dorp mag oprecht een landmark van de leefgemeenschap genoemd worden. We wilden zoveel mogelijk het authentieke en oorspronkelijke gebouw en de bijbehorende sfeer bewaren en behouden.

Decenia lang werden cichorei-wortels gedroogd, vermalen en daarna verpakt in de karakteristiek rode verpakkingen als de bekende cichorei ‘De Lelie’, als een vervanger voor koffie. In 1995 werd de productie in de branderij, gevestigd aan de Kortrijkstraat in Petegem, stopgezet. Sindsdien stonden de zowat zeventig jaar oude fabrieksgebouwen leeg. Totdat architect Frank Delmulle het complex in 1997 in het vizier kreeg om het te gaan renoveren ten er een nieuwe functie aan gaf.

Het is bijzonder om te zien dat in de cultuurhistorie van een landschap en/of gebouw een mooie en karakteristieke toekomst besloten kan liggen. Bij de renovatie werd het oorspronkelijke gebouw in zijn authenticiteit en de bijhorende sfeer bewaard en behouden.